Saturday, August 19, 2017

Tips Kesihatan : Kisah Sambal Meletup dan Pisang

Di Johor, mereka makan Pisang Goreng dengan sambal kicap. Ketika admin mula-mula pijak kaki ke negeri Johor sewaktu masa dahulu terasa agak pelik juga. Tetapi bila lama-lama rasa macam sedap. Not bad juga makan dengan sambal kicap ni.
Entri kali ini bukanlah untuk bercerita tentang makan goreng pisang dengan sambal kicap tetapi cerita Sambal dan Pisang.


Pisang sememang bagus untuk di makan. Ianya kaya dengan zat dan nutrisi yang kita perlukan seperti Vitamin C dan Magnesium. Orang kata jika sembelit makan lah pisang. Pisang boleh membantu proses pencernaan dan penghadaman. Amat bagus ambik sebelum makan di sebelah siang hari samada sarapan pagi adan makan tengah hari. Tidak elok untuk memakannya di sebelah malam kerana ia bersifat sejuk. Elak juga mengambil ketika perut kosong di sebelah malam.



foto: facebook.com/ourhappyandhealthypage


Orang yang suka pedas, tiada sambal makan tidak sah. He...he...

Al kisahnya, tempoh hari admin membeli sesikat pisang. Banyak sangat rasanya, lebih 15 biji.

Hari-hari makan pisang..

Suatu hari, di pantri pejabat ada kerepek pedas ubi kayu. Mungkin lebihan kerepek hari raya puasa tempoh hari. 

Apa lagi Admin makan tidak ingat dunia..ha..ha

Pulang kerja hari itu, isteri pula masak sambal udang. Peh..meleleh air liur. Terus makan malam pada jam 6 petang lebih kurang. Memang sedap...


Tetapi pada malam itu, tersedar pada tengah malam....

Agak-agak apa yang berlaku dek sambal pedas yang meletup tadi bercampur dengan pisang sebagai pencuci mulut...!!!!



homestay atiqah kulai
Sambal Udang campur Pisang
sumber foto : Google


Jeng..jeng...

Cuba teka...

Untuk tempahan homestay boleh klik bookhomestay.


No comments:

Post a Comment